Näs slott

 

I Sveriges nest største innsjø Vättern finner vi den vakre øya Visingsö. Helt syd på øya ligger ruinen etter Näs slott som ble bygget  midt på 1100-tallet, og som regnes som Sveriges første kongeborg. Navnet Näs har den fått fra bygden like ved, i kildene fra middelalderen kalles den bare for Visingsö eller Visingsö hus, men må ikke blandes sammen med Per Brahe’s Visingsborg slott fra 1500-tallet som også ligger her på Visingsö.

Borgen i Näs bestod av et firkantet tårn i øst med kongens soverom, utstyrt med et privet (toalett) med latrinekanal ned langs muren. I vest stod rundtårnet som var for forsvar og forråd, og mellom de to tårnene var det en bygning med representasjonsrom i annen etasje.

Fire konger har dødd på borgen. Karl Sverkersson ble myrdet her i 1167 av Knut  Eriksson. Erik Knutsson døde av sykdom i 1216, liksom Johan Sverkerson i 1222. Og i juletider i 1290 døde Magnus Ladulås her.

Borgen nevnes hos Snorre i forbindelse med historien om Erling Steinvegg, som fikk sitt navn etter å ha blitt fanget av kong Knut og satt i tårnet på Visingsö. Nederst i det firkantete tårnet i øst, finnes det ennå et velvet rom som kan ha vært det fengsel Erlings rømte i fra, ved å binde sammen laken og fire seg ned, slik sagaen forteller.

I Jan Guillou’s triologi om tempelridderen Arn, skildres slottet på Visingsö i forbindelse med kongene både fra den østergötiske Sverkerslekten og den västergötiske Erikska slekten.

I 1318 ble borgen brent og lagt i ruiner. Deler av den har forsvunnet ut i Vättern, så ruinen er bare en del av den opprinnelige borgen.

 

Kilder: Noregs kongesoger, Det Norske Samlaget, Oslo
Oppslag på stedet
http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4s_slott