Borgholm slott

Borgholm slott ligger på Öland, ved byen med det samme navn. Middelalderborgen Borgholm kom til på slutten av 1100-tallet som et høyt borgtårn, ca. 20 meter høyt med en ringmur omkring . Tårnet var av kalksten med murer som var mer enn 5 meter tykke og en innvendig vindeltrapp. Fra tårnet hadde man utsikt over Kalmarsundet og trafikken til og fra den gamle handelsplassen ved Köpingsvik. Tårnet ble revet i forbindelse med ombygninger på 1650-tallet, men i den nåværende borggården er plassen hvor det stod er avmerket.

På 1200-tallet ble borgen forsterket med en ny, kraftig ringmur med tre runde tårn mot øst, sør og vest. Rundt år 1300 ble den nåværende eldste bygningen,  ”Gamla kunghuset” i den gamle borggården bygd. Det er den eneste bygningen som står igjen fra middelalderen. Det var trolig Magnus Ladulås  eller hans sønn hertug Valdemar som bygdet huset.  Det ble ombygget under Johan III på 1600-tallet. Valdemar ble gift med den norske prinsessen Ingeborg Eiriksdatter , Eirik Magussons datter og Magnus Lagabøtes barnebarn. Hun ble snart enke, men bodde i mange år på Borgholm og kalte seg ”hertuginne av Öland”.

Borgholm var stadig i utvikling bygningsmessig gjennom årene. Under Vasatiden ble det ombygget til  renessanseslott og senere til et barokkpalass. Allerede på begynnelsen av 1700-tallet begynte slottet å forfalle.

Kilder: Heftet ”Borgholms slott, en kortfattat historikk och vägledning för besökaren” og internett